Espais efímers, nou concepte de centre comercial

En el món del retail i més específicament en el de la moda, hem assistit en els darrers anys a una eclosió d’espais i experiències comercials que tenen de cara al públic una durada ajustada a un període de temps ( 2 dies a 2 mesos en funció de l’objectiu). Són els coneguts com a espais efímers o més en concret els “Pop-up Store”.

Pel format, durada i encaix, sovint assimilat a quelcom alternatiu, d’avantguarda i d’exclusivitat, són una magnifica estratègia de comunicació i branding.

El món de la moda sovint té que passar pel moment arriscat, o de convèncer amb una nova proposta de producte –ens cal veure que el client o un determinat tipus de client li agradi; o d’obrir mercat –ens cal tenir una prospecció prèvia-.

En aquest sentit, la botiga sempre ha estat un magnífic escenari on poder provocar que passin coses. Probablement en un espai planificat (layout) i ja prèviament concebut com pot ser el d’una botiga convencional, ens pot costar fer determinades coses; però no així en una posada en escena més extravagant, si cal. Es així com podem detectar i tenir el termòmetre de la reacció i sentiment del client amb el producte o la proposta que li fem.

Perquè tant els petits dissenyadors com les grans marques que volen ser punteres en innovació i tendència, saben que no tot llançament vol dir èxit, i que cal evitar a tota costa la inversió amb els costos d’obrir una botiga o llençar un determinat producte. Per tant, un espai efímer ens pot ajudar a donar notorietat, a potenciar les vendes en una època concreta, o a fer un mostreig o prospecció de mercat.

En els darrers anys hem vist proliferar a casa nostra algunes iniciatives com la de marques com “Custo” per venda de estocs, “Privalia” per reunir als seus seguidors un cop a l’any i fer-los hi vendes privades, o fins i tot experiències molt properes com al de “REC 0.4” l’experiència d’Igualada de transforació del vell barri industrial, el barri del Rec, en una concentració de pop up stores de moda, durant dos períodes de l’any.

https://www.rec0.com/que-es-rec-0/

Però més enllà de la iniciativa que amb aquesta estratègia emprengui una marca, es significatiu que l’espai efímer també s’incorpori com una estratègia innovadora dins un centre comercial, per dotar-lo d’un element diferencial, que li dona autenticitat, i innovació.

Ressenyar aquí dos centres comercials prou innovadors a Europa i que destaquen en aquest sentit, BOXPARK a Londres i BIKINI a Berlín.

BOX PARK neix l’any 2011 de la mà d’un emprenedor Rodger Wade, molt sensibilitzat per la creativitat, la innovació i amb molt coneixement del món de la moda i el retail. El mall construït sobre la base de 61 containers, té com a característica oferir al client una experiència de compra que combina les grans marques, amb petits dissenyadors que volen amb un concepte pop-up, donar a conèixer les seves col·leccions, i per tant esbrinar la reacció del client i el potencial de la seva proposta.

https://www.boxpark.co.uk/

Marques com Nike tenen en aquest espai una posada en escena prou diferent. Per exemple, Nike aprofita per fer un tractament més especialitzat de producte, diferenciant el producte esportiu, del de moda en dos espais.

https://www.boxpark.co.uk/brand/nike-sportswear/

Aquest element consubstancial en el món de l’emprenedoria i la moda; com és oferir possibilitats a que la creativitat flueixi i esdevingui un fet real, és una part de l’essència d’un altre centre comercial de nova generació, en aquest cas, BIKINI a Berlin.

El centre ofereix un posicionament vol orientat al públic jove, a la innovació en producte, es per aquest motiu que més enllà dels establiments comercials convencionals incorporen dues experiències molt innovadores; d’una banda el “Bikini Berlin boxes”, un espai a disposició dels emprenedors, dissenyadors, i marques comercials en general ,que vulguin disposar d’un petit espai on presentar els seus productes. La proposta, 19 mòduls construïts en uns boxes de fusta i aparença molt minimalista situats en el centre del propi centre comercial. El concepte molt flexible, tant per les mides dels boxes (de 19 a 39 m2) com per les condicions de lloguer (3 6 o 12 mesos).

D’altra l’espai incorpora el “Supernova –futures retail lab”. Un espai per fer presentacions, i explicar noves tendències de retail i producte.

Està clar que estem assistint a un nou mix de centre comercial, més orientat a la de tendència i producte de nova creació. La idea: crear una atmosfera d’autenticitat en creativitat i innovació, i també perquè no, per fomentar i impulsar l’emprenedoria oferint espais on els somnis puguin ser possibles … així ho hem vist amb els promotors d’ambos centres, en veure les oportunitats que poden sorgir de posar a l’abast de joves emprenedors, espais on puguin atrevir-se, per ser més accessibles.

Hem de veure quina serà la tendència en un futur, i si aquestes experiències s’aniran replicant en altres llocs.

httpss://www.bikiniberlin.de/en/shopping/bikini_berlin_boxes/