La Diagonal es comença a moure

Fa uns dies que hem vist l’inici de les obres a l’avinguda Diagonal.

Tot un repte, tot un ventall de noves oportunitats que s’obren i que vèiem amb la perspectiva de l’efecte que ja té un espai molt proper, com el Passeig de gràcia, amb la seva darrera remodelació.

Cada cop més anar de compres requereix un exercici de benchmarquing, de recerca de producte, de comparativa de preus, de possibilitat d’elegir, de combinar productes… en definitiva, de concentració d’oferta i d’especialització territorial.

En les relacions entre comerç i ciutat, no es necessari fer una investigació massa profunda per advertir que des dels primers orígens de les ciutats, es van apreciar estretes vinculacions entre l’aparició i la justificació del fenomen urbà i el desenvolupament de les activitats comercials.

En les ciutats pre-industrials el comerç urbà es localitzava en els baixos de les cases unifamiliars que constituïen la unitat urbana essencial. La lògica territorial que regia aquest comerç pre-industrial , era una certa segregació funcional per carrers, alguns cops per barris, agrupant al mateix gremi i/o ofici (carrer dels argenters, dels llibreteres, dels banys nous o barris dels teixidors, dels adobers… en son una bona mostra).

Que s’està movent amb una primera àrea geogràfica de la Diagonal? Doncs precisament aquesta especialització de l’espai comercial; res més lluny, si bé diferent i amb matisos, del que antigament passava a les nostres ciutats.

Aquesta concentració d’oferta es en alguns casos resultat d’un projecte plenament planificat, i en altres, com el cas de la Diagonal, fruit del sentit comú dels propis empresaris a la recerca de l’espai que generi majors oportunitats i on l’emplaçament del seu punt de venda sigui el més adequat, per zona, per mix comercial, i per que no … per la disponibilitat de metres quadrats que alguns comerços requereixen, com ara es el cas de parament de la llar (mobles, complements de decoració i la llar).

Fem una mirada ràpida, des de botigues que ja hi eren i en un àmbit molt proper; “Bo Concept”, “Natura House”, “Casa Claramunt” ,“La Maison du Monde”, “Pilma”, “A loja do Gato Preto”, “Zara Home”, “Tenue Design”,“Habitat”, passaran a reforçar-se la seva presencia, amb les darreres obertures i totes en el darrer any , com el cas de “Deko Palace”, l’empresa alemanya que ha obert a l’antic espai ocupat per la nostra prestigiosa botiga Biosca&Botey; i altres casos més recents, com l’aposta de “Casa Viva” l’empresa catalana amb una valenta i estratègica expansió, o “Zwilling J.A. Henckels” l’empresa alemanya de ganiveteria i complements de la llar, que ha obert en l’antic espai comercial ocupat per Galerias del Tresillo.

Està clar que quelcom es mou a la Diagonal, i si no pensem també amb Habitat que ha retornat de nou a aquest espai, i altres empreses que sense estar tan prop d’aquest continu comercial, també contribueixen a reforçar sectorialment l’acte de compara al consumidor; no ens obliden de Matratzem, Dormity, més avall a la Diagonal, Gems Barcelona al carrer Balmes, Mer&Cia i En Linea Barcelona al carrer Còrsega, o una mica més lluny El Mercader de venecia

Aquesta es també una tendència que veiem en altres ciutats europees, on es desenvolupen determinats hubs d’oferta comercial, aprofitant la força tractora que te la concertació d’oferta en un determinat sector o especialització de producte.

Moviments que en la Diagonal estant consolidant l’especialització d’oferta en moble, decoració i parament de la llar, fent-ho més pràctic i atractiu per al comprador i sobretot a partir de la remodelació de la Diagonal, donant-li un caire més de shopping. Aquest es l’objectiu necessari d’una intervenció urbanística, potenciar el desenvolupament de nova activitat comercial, o bé per reforçar la que ja hi era.